Locatie
De Dam
Midden in het centrum van Amsterdam ligt de Dam. Een rechthoekig plein van ca. 100 meter breed en 200 meter lang. De Dam ligt 750 meter ten zuiden van het Centraal Station. Er staan enkele bijzondere gebouwen aan de Dam. Zo bevinden er zich de Nieuwe Kerk, het Paleis op de Dam en het Nationaal Monument.
De Dam: De Nieuwe Kerk
De oudste onderdelen van de Nieuwe Kerk stammen uit 1421, dit zijn het koor en het transept. Rond 1435 is er begonnen met de bouw van het schip. De kerk heeft drie keer in brand gestaan, de brand van 1645 richtte de meeste schade aan. Tijdens deze brand verbrandde het dak vrijwel geheel. Sinds 1814 wordt de kerk gebruikt voor inhuldigingen en de inzegening van een koninklijk huwelijk. Tegenwoordig worden er geen kerkdiensten meer gehouden in de Nieuwe Kerk. In 1980 werd de kerk overgedragen aan de ‘Nationale Stichting De Nieuwe Kerk’. Sindsdien organiseert deze stichting activiteiten in de kerk, dit zijn vaak afwisselende tentoonstellingen en orgelconcerten.
De Dam: Paleis op de Dam
Het Paleis op de Dam werd tussen 1868 en 1665 gebouwd als stadhuis. Het paleis geldt als het belangrijkste Nederlandse historische en culturele monument van de Gouden Eeuw. Het gebouw is tot 1808 als stadhuis gebruikt. Daarna werd het als paleis aangeboden aan koning Lodewijk Napoleon. Willem I heeft in 1813 het gebouw weer als stadhuis teruggegeven aan Amsterdam, maar het stadsbestuur zag af van een verhuizing. Sinds 1815 is het gebouw in gebruik als Koninklijk Paleis van het Nederlandse koningshuis. Het paleis wordt tegenwoordig vooral gebruikt bij ceremoniële staats- en familieaangelegenheden. Als de koninklijke familie geen gebruik maakt van het paleis is het gebouw opengesteld door ‘Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam’. Vaak houden zij in de zomer een tentoonstelling.
De Dam: Nationaal Monument
Het Nationaal Monument is gebouwd in 1956 voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In 2007 is het monument voorgedragen voor plaatsing op de Rijksmonumentenlijst. In 2009 is het monument definitief toegevoegd als Rijksmonument. Het monument is jaarlijks op 4 mei het middelpunt tijdens de Nationale Dodenherdenking, bijgewoond door de koning.